torsdag 14 mars 2013

Att tänka på innan du skriver på bolånet


Tänk på att du har rätt att få den information du behöver för att ta ställning till om bostadslånet passar dig och dina behov.

 
Enligt konsumentkreditlagen ska du som konsument i god tid före du tar ett lån och ingår ett avtal med ett kreditinstitut få information om lånet. Informationen ska du få på blanketten Standardiserad Europeisk Konsumentkreditinformation, även kallad SEKKI-blanketten.

Informationen i blanketten är till för att du som konsument ska kunna jämföra olika erbjudanden och kunna fatta ett välgrundat beslut. Du ska få den ifyllda blanketten på papper eller i PDF-format som kan skrivas ut. Samma typ av blankett ska användas för de flesta typer av kreditavtal.

En del av fälten i blanketten måste fyllas i. Andra använder kreditinstitutet bara om de passar in på det specifika lånet. Det står i blanketten vilka fält som måste fyllas i. Kreditinstitutet ska enligt god kreditgivningssed ge den information du behöver för att du som konsument ska kunna ta ställning till om lånet passar dina behov och din ekonomiska situation.

Källa:  Konsumentverket.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar