Bolånetaket är ett relativt nytt fenomen. Det innebär att man inte får låna till mer än en viss procentsats av köpeskillingen för en ny bostad. I skrivande stund är bolånetaket 85%.
Varför finns bolånetaket? Det gör ju att det blir svårare att köpa en bostad. Bolånetaket tillkom för att minska risken för en krasch på bolånemarknaden. Tidigare kunde man lån till 100 % av bostadens värde och skulle priserna gå ner kunde resultatet bli katastrofalt. Staten har alltså satt ett tak för att dämpa utlåningen till bostadsägare och bostadsköpare.
Bolånetaket innebär att man måste lägga 15 % i kontantinsats vid ett bostadsköp. Det är dock en sanning med modifikation. Många banker tillåter att man tar ett s k blancolån, d v s ett lån utan säkerhet för att täcka kontantinsatsen.
Bolånetaket fungerar inte riktigt i praktiken. Många har upptäckt möjligheten att låna in blanco och då faller hela idén med bolånetaket. Dessutom är ett in blankolån dyrare än ett topplån vilket gör finansieringen av bostaden ännu dyrare. Detta var nog inte tanken med införandet av bolånetaket. Å andra sidan känner inte alla till detta och därför blir det ändå en effekt som leder till att allt fler har en lägre belåning på sina bostäder än tidigare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar